De trainingen van Unia zijn in hoofdzaak gericht op 2 doelgroepen:
Ze bieden een antwoord op de veel gestelde vragen waar deze doelgroepen mee te maken hebben.
HR- en personeelsmedewerkers
Als HR- of personeelsmedewerker heb je een belangrijke rol: je wil dat elke medewerker zich goed voelt in je organisatie of onderneming, en staat in voor de aanwerving van gemotiveerde en competente collega’s. Bij Unia kunnen we je helpen om je beleid rond rekrutering en selectie te toetsen aan de wetgeving, om je bewuste of onbewuste voorkeuren bij sollicitatiegesprekken onder de loep te nemen of om meer aandacht te hebben voor diversiteit tijdens de verschillende HR-processen.
Een greep uit de vragen die we met HR- en personeelsmedewerkers behandelen:
- Enkele sollicitanten hebben al een opmerking gemaakt over het feit dat we een erg homogene jury hebben. Hoe gaan we hier het best mee om?
- We willen graag werknemers met een handicap aantrekken in onze organisatie. Hoe gaan we te werk?
- We ontvingen klachten van sollicitanten, omdat ze tijdens het sollicitatiegesprek vragen kregen over hun privéleven. Wat mag wel en wat mag niet gevraagd worden tijdens een sollicitatiegesprek?
- De diensthoofden vragen me om geen kandidaten van vreemde origine aan te nemen voor hun dienst. Moet ik hiernaar luisteren?
- Sinds enige tijd vraagt mijn directie me om enkel jonge medewerkers aan te nemen. Is dit ook een vorm van discriminatie?
- Mijn organisatie beschikt al over tools voor diversiteitsmanagement (diversiteitscharter, actieplan diversiteit, diversiteitsbeleid) maar een aantal uitdagingen komen steeds weer terug. Hoe kunnen we structurele antwoorden bieden op vragen omtrent diversiteitsmanagement?
Leidinggevenden
Als diensthoofd of teamleider speel je een belangrijke rol in het teamproces. Je stuurt, schept voorwaarden, ruimt hindernissen uit de weg, creëert uitdagingen en stuurt bij als het nodig is. Maar beschik je ook over de nodige tools om te werken aan non-discriminatie en diversiteit?
Unia traint en ondersteunt leidinggevenden om antwoorden te vinden op veel voorkomende vragen:
- Ik merk dat er in mijn team spanningen zijn tussen medewerkers van verschillende origine. Hoe ga ik daar als diensthoofd het best mee om?
- Enkele medewerkers hebben een Facebookgroep aangemaakt. Daarop verschijnen racistische posts. Kan en mag ik daarop reageren ?
- In onze dienst worden er wel eens homofobe en seksistische grappen gemaakt. Als diensthoofd heb ik hier klachten over gekregen van andere medewerkers. Hoe reageer ik hier het best op?
- Een medewerkster heeft medische problemen en vraag daarom of ze glijdende uren kan krijgen. Haar collega's ergeren zich hieraan. Hoe behandel ik dit soort vragen?
|