Ga naar hoofdinhoud

Diversiteit meten via een personeelsenquête

Mag ik in mijn jaarlijkse personeelsbevraging, persoonskenmerken opnemen zoals nationale herkomst of seksuele orientatie?

Ja, dat kan! Maar waak erover dat je:

  • de wetgeving over de verwerking van persoonsgegevens respecteert
  • de basisbeginselen voor een ethisch correcte gegevensverzameling en -verwerking toe past
  • het volledig vrijwillige karakter van de deelname aan (dit deel van) de enquête garandeert
  • duidelijk en ondubbelzinnig communiceert over het doel van de enquête en over hoe de gegevens worden verwerkt.

💡 Je kunt je hierbij laten begeleiden door een externe organisatie die gespecialiseerd is in het uitvoeren van enquêtes. Zo bouw je een extra garantie in voor anonimiteit van de resultaten.

Hoe organiseer je met succes een personeelsenquête? 

         
🎯   » 🤝🏼  »  📝


1. Bepaal je doelstelling(en)

 


2. Creëer betrokkenheid,
participatie en vertrouwen

 


3. Stel de vragenlijst op

 

 

Stap 1: Bepaal je doelstelling(en)

Stel jezelf de vraag: wat wil je precies meten en waarom? Zoek het antwoord hierop in de doelstellingen van je diversiteits- en inclusiebeleid. Deze doelstellingen zullen bepalen welke aspecten van diversiteit je gaat meten. 
 
💡 Overweeg om naast de kwantitatieve meting van de personeelssamenstelling ook vragen te stellen over de ervaringen van uw werknemers met diversiteit (discriminatie, welzijn, ...).

 

Stap 2: Creëer betrokkenheid, participatie en vertrouwen

Het sleutelwoord is communicatie! Wees duidelijk, pedagogisch en transparant in je communicatie over de doelstellingen van de enquête en over hoe de gegevens verwerkt worden. Zo wek je vertrouwen en dit zal de kwaliteit van de resultaten ten goede komen.
 
💡 Zorg ervoor dat je de doelgroep(en) stimuleert om deel te nemen aan de ontwikkeling van de enquête (het formuleren van de vragen, de keuzes van de antwoorden,...) :
  • door een werk- of focusgroep op te zetten met personeel uit de verschillende doelgroepen
  • via een raadplegingsproces waardoor het personeel de kans heeft feedback te geven op de enquête
 

Stap 3 : Stel de vragenlijst op

👉🏽 Gebruik waar mogelijk zelfdefiniëring om persoonskenmerken te bevragen. Voorzie naast eventueel voorgestelde categorieën (idealiter opgesteld in onderling overleg) ook een open antwoordcategorie voor zij die zich niet herkennen in de voorgestelde categorieën. Laat de keuze voor het invullen van deze vragen volledig vrij.  

De vragenlijst kan online of op papier gebeuren. Zie de Unia-gids "Diversiteitsmonitoring: doe het zelf" vanaf blz. 12 voor voorbeelden van vragen over geslacht, nationale origine en handicap. Deze voorbeelden kunnen je inspireren om de meest geschikte keuzes te maken in de specifieke context van je onderneming.

 
 
 
 

Je bent hier:

analysefase  Analyseer waar je staat en ga van start