Om relevante gegevens te verzamelen, kan je op verschillende manieren te werk gaan. Aarzel niet om de verschillende mogelijkheden met elkaar te combineren.
- Diversiteit in je personeelsbestand breng je in kaart door dit te bevragen via een interne enquête of door administratief beschikbare data te gebruiken. Ontdek hoe je dit concreet aanpakt voor de persoonskenmerken geslacht, nationale herkomst en handicap.
- Organiseer Focus Groups. Door discussiegroepen te vormen met een representatief deel van de medewerkers, kan je een beter beeld bekomen van hun ervaringen binnen de organisatie. Voorzie een discussierooster om het groepsgesprek te structuren, maar laat vooral de deelnemers met elkaar in interactie gaan.
- Integreer diversiteitsvragen in je welzijnsenquête, je tevredenheidsenquête, je (online) klachtenprocedure…
- je kan ook je personeel mondeling bevragen. Door het rechtstreekse contact meet je meteen ook de temperatuur omtrent een aantal vragen.
- bilaterale ontmoetingen met sleutelpersonen zijn in dat opzicht ook erg interessant. Denk bijvoorbeeld aan leidinggevenden, HR-verantwoordelijken, vertrouwenspersonen of vakbondsafgevaardigden.
- voorzie debatmomenten tijdens interne (diversiteits)events, tijdens activiteiten voor het personeel.
- formaliseer je exitgesprekken en bevraag expliciet aspecten van diversiteit, inclusie, discriminatie en gelijke kansen. 👉🏽 De handreiking "Exitgesprekken: een schat aan informatie" helpt je op weg.
Meer inspiratie nodig?
Deze tool van de (voormalige) FOD P&O introduceert je in enkele methoden om diversiteitsgegevens te verzamelen binnen je organisatie.
|
- Verzamel input uit alle lagen en niveaus van je onderneming. Het is essentieel dat je een transversaal zicht krijgt op wat er leeft binnen je organisatie. Slechts zo kan je de uiteenlopende noden en behoeften globaal in kaart brengen.
|
- Denk er aan dat je geen vragen mag stellen die tot de privésfeer van de werknemers behoren. Bijvoorbeeld : Bent u aangesloten bij een vakbond ? Wat is uw seksuele oriëntatie? Heeft u gezondheidsproblemen ? Hangt u een bepaalde godsdienst aan ?
|
Meer weten?
(1) Wat breng je precies in kaart? (2) Wat doe je met deze gegevens?
|
|
Je bent hier:
|