Ga naar hoofdinhoud

Levenslang Leren

Ondernemingen worden, los van wie ze in dienst hebben, gemotiveerd en beloond om opleiding, training en vorming te organiseren. Dit past in een verhaal van levenslang leren. De tegemoetkomingen komen rechtstreeks van de overheid of ze worden door sectoren of werkgeversorganisaties toegekend. Maak gebruik van deze ondersteuningsvormen om je medewerkers te sensibiliseren, hun competenties te ontwikkelen met het oog op een duurzame tewerkstelling of door middel van taalondersteuning de integratie van je nieuw talent te bevorderen.

Aandachtsteken Je moet in aanmerking komen voor de voorwaarden en meerdere premies cumuleren voor eenzelfde opleidingsaanbod is meestal niet mogelijk. Vind hieronder meer informatie per ondersteunende facilitator.

1. Ga langs bij de VDAB

De VDAB heeft een ruim aanbod aan kosteloze of laagdrempelige opleidingen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor je medewerkers om premies te ontvangen voor het volgen van een opleiding, bijvoorbeeld in de vorm van opleidingscheques, opleidingsverlof of opleidingskrediet? Klik dan hier.

Informatie over andere financiële voordelen voor het volgen van een door de VDAB erkende opleiding zoals bijvoorbeeld een verplaatsingsvergoeding en kinderopvangvergoeding vind je hier.

Je kunt ook gebruik maken van opleidingen op de werkvloer. Daarvoor bestaan ondersteuningsvormen zoals IBO, BIS,… . Je medewerker wordt dan opgeleid op de werkvloer en de VDAB komt tussen in de opleidings- of loonkost. 

  • Wil je een kandidaat met veel potentieel opleiden via een individuele beroepsopleiding (IBO)? Ontdek hier meer over het financieel plaatje, de voorwaarden en hoe een IBO praktisch in zijn werk gaat.
  • Wilt je kandidaat liever op vrijwillige basis een stage lopen in je bedrijf zodat jullie elkaar en de realiteit van de job beter leren kennen? Dit kan via een beroepsinlevingsstage (BIS). Je hebt hiervoor een goedgekeurd opleidingsplan nodig. Lees snel meer over de mogelijkheden en de voorwaarden die een BIS u als werkgever biedt.

2. Controleer of er fondsen voor jou sector bestaan

Sectoren  schrijven tweejaarlijks een convenant waarin acties en engagementen  staan te lezen die betrekking hebben op actuele thema’s.   Inzetten op een inclusief ondernemingschap en/of diversiteit kan daar ook onder vallen. Op basis van de prioriteiten in deze convenanten, trekken de sectoren middelen uit voor ondernemingen die een deel van deze engagementen opnemen en daar kosten voor maken.

Zo coördineert Eduplus bijvoorbeeld de ‘groende sectoren’ waarbij zij onder meer inzetten op de ontwikkeling van een non-discriminatiebeleid. Om werkgevers aan te moedigen om mensen uit kansengroepen aan te werven, stellen de verschillende sociale fondsen binnen de ‘groene sectoren’ ook premies ter beschikking, die cumuleerbaar zijn met andere RSZ-voordelen.

Andere sectoren zetten dan weer in op subsidies voor taalondersteuning. Ga hier op zoek naar welk opleidingsfondsen of aanverwante organisaties er voor jou sector ter beschikking staan en contacteer hen om meer te weten over hun aanbod van premies voor opleiding en vorming.

 

 

Je bent hier:

wetgeving, regels en subsidies  Wetgeving en regelgeving

ondersteuningsmaatregelen  Subsidies en ondersteuning