Ga naar hoofdinhoud

Vlaamse subsidies

In Vlaanderen zijn er momenteel twee interessante subsidieregelingen om je acties die je op zet in het kader van je diversiteitsbeleid, te ondersteunen: de KMO-portefeuille en de Werkbaarheidscheques.

1. KMO-portefeuille

De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor je als ondernemer financiële steun krijgt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet zijn dat opleidingen en adviesdiensten zoals bijvoorbeeld het opstellen van een communicatieplan of een actieplan voor meer diversiteit binnen je bedrijf.

De Vlaamse regering heeft beslist om de verhoging van de kmo-portefeuille te verlengen van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021. De link naar de exacte bedragen, de voorwaarden en verdere informatie vind je hier.

Al beroep gedaan op de KMO-portefeuille? De KMO-portefeuille werd recentelijk verhoogd. Lees er hier meer over . 

Aandachtsteken Ondernemingen binnen de social profit kunnen geen gebruik maken van de KMO-portefeuille. De social profit sectoren zetten in op andere ondersteunende acties, al dan niet specifiek voor een bepaalde sector. Een overzicht van deze ondersteunende initiatieven vind je hier.

 

2. Werkbaarheidscheques

Met werkbaarheidscheques wil de Vlaamse Overheid, ondernemingen uit de profit- en socialprofitsector stimuleren om de werkbaarheid binnen hun onderneming in kaart te brengen en/of hier een actieplan rond op te stellen.

Wat kunt u met de werkbaarheidscheque doen?

  • een meting of scan aankopen om de werkbaarheidsgraad in de organisatie in kaart te brengen
  •  en/of begeleiding inkopen bij het uitvoeren van een scan/meting.
  •  advies, begeleiding en/of opleiding aankopen, waarbij telkens aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van de medewerkers, en dit voor:
    • aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie, die ten goede komen van de werkbaarheid en de veiligheid van de werknemers,
    • competentieversterking noodzakelijk om werkbaar te kunnen werken
    • aanpak van het psychisch welbevinden van de werknemers en werkgevers.

Normaal gezien kunnen de middelen van de werkbaarheidscheques niet aangewend worden om te voldoen aan wettelijke verplichtingen, zoals het garanderen van het psychosociaal welzijn van het personeel. Maar Scans, actieplannen en acties die dienen die nodig zijn om het hoofd te bieden aan de gewijzigde omstandigheden ten gevolge van corona, vormen tijdelijk een uitzondering op dit verbod. Dit betekent dat je de verplichte risicoanalyse psychosociale risico’s momenteel wél kunt financieren met de werkbaarheidscheque. Ga dus goed na welke acties uit je diversiteitsplan onder het toepassingsgebied van de werkbaarheidscheques vallen en laat je financieel ondersteunen!

👉🏽 Werkbaarheidscheque : Wat en voor wie? | Vlaanderen.be

 

 

Je bent hier:

wetgeving, regels en subsidies  Wetgeving en regelgeving

ondersteuningsmaatregelen  Subsidies en ondersteuning