Je moet iemand rekruteren voor een restaurant dat een kelner/dienster zoekt. Een ervaren vrouw stelt zich kandidaat, haar cv voldoet aan je eisen, maar wanneer je haar ontmoet, ben je verrast wanneer je merkt dat zij een wijnvlek heeft op haar voorhoofd.
Je twijfelt vervolgens om haar aan te werven omdat je vreest dat de klanten zich daardoor ongemakkelijk gaan voelen. Er stelt zich ook een even ervaren man kandidaat, met piercings in oren en neus. Je beslist om hen niet aan te werven en zet je zoektocht verder.
Wanneer je de kandidate afwijst op grond van de wijnvlek, dan discrimineer je die persoon omwille van een fysieke eigenschap. Dit is een door de wet beschermd criterium.
Met ‘fysieke eigenschappen’ bedoelen we eigenschappen die aangeboren zijn of die buiten iemands wil om (zijn) ontstaan (bv. geboortevlekken, gestalte, littekens, verminkingen, enz …) en die stigmatiserend zijn of kunnen zijn voor de betreffende persoon. Kenmerken die het gevolg zijn van de vrije keuze van de persoon (bv. tatoeages, piercings, kapsels…) vallen hier ook onder.
Er is sprake van discriminatie op basis van een fysieke eigenschap wanneer een persoon minder gunstig wordt behandeld dan iemand anders wegens die fysieke eigenschap.
De weigering om een kandidaat/kandidate omwille van een wijnvlek of piercings aan te werven is, dient dan ook gerechtvaardigd te worden door middel van een legitiem doel en de middelen voor het bereiken van dat doel dienen passend en noodzakelijk te zijn. Mogelijke negatieve reacties en vooroordelen van klanten houden geen legitiem doel in.
👉🏽 Voor meer informatie daarover, raadpleeg de situatie Piercings en tatoeages.
Een werknemer/-neemster in een functie die contact met het publiek inhoudt, wordt vooral gewaardeerd omwille van zijn/haar relationele kwaliteiten. Het is vooral de manier waarop hij of zij omgaat met klanten en het team, die van belang is.
Voor je beslissing moet je je dan ook laten leiden door het vastgelegde profiel en de vereiste competenties voor de functie. De vooroordelen van klanten kunnen de weigering niet rechtvaardigen. Lees meer hierover op de website van Unia (zaak Feryn).