Ga naar hoofdinhoud

Transgender

Je lanceerde een aanwervingsprocedure voor een nieuwe functie binnen je organisatie. Je selecteerde de cv's en plande de gesprekken met de kandidaten. Eén van hen is transgender. Op dat moment bevindt de kandidate zich in een overgangsfase: zij startte de hormonenbehandeling, draagt vrouwenkleren, gebruikt een vrouwelijke voornaam, maar volgens haar officiële documenten is ze nog een man. Zij is in het bezit van nodige diploma's voor de functie en heeft ervaring.

Haar profiel interesseert je, maar je stelt je allerlei vragen: gaan de administratieve documenten niet voor problemen zorgen? Moet ik mevrouw of mijnheer zeggen? Welke toiletten moet zij gebruiken, die van de vrouwen of van de mannen? Zullen haar medische behandelingen leiden tot frequente afwezigheid? Hoe zullen de andere leden van het team reageren waar zij aan de slag gaat? Je weet niet hoe je deze vragen met de kandidate moet bespreken en je verkiest om haar niet in dienst te nemen om problemen te vermijden.



Juridisch antwoord

In België hebben wij momenteel twee wetten die betrekking hebben op de situatie van transgenders:

- De wet van 25 juni 2017 betreffende transseksualiteit: deze wet heeft van een officiële geslachtsverandering en van het veranderen van voornaam een eenvoudige administratieve procedure gemaakt, op verklaring van eer. Meer informatie vind je in deze brochure van het Instituut van Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. De brochure is aangepast aan de nieuwe procedure en bevoegdheidsverdeling die vanaf 1 augustus 2018 van kracht zijn. De procedure voor de voornaamsverandering werd aangepast. Vanaf 1 augustus 2018 zal je je voornaam bij je gemeente kunnen laten veranderen. De procedure zal ook sneller verlopen.


- De wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen: deze wet verbiedt elk direct onderscheid dat te maken heeft met geslachtsverandering, genderidentiteit en genderexpressie. Een weigering van indienstneming uitsluitend op basis van de geslachtsverandering van de kandidate vormt een directe discriminatie op basis van het geslacht. De wet is van toepassing op de arbeidsrelaties en dus onder meer ook op de voorwaarden voor toegang tot de werkgelegenheid, rekruteringsproces, selectiecriteria enz. 

De werkgever/-geefster kan een weigering van deze kandidate enkel rechtvaardigen via een wezenlijke en bepalende beroepsvereiste. De persoon mag ook niet geweigerd worden in het kader van een neutraliteitsbeleid, want dat geldt enkel voor levensbeschouwelijke en politieke overtuigingen.


Advies aan de manager

We adviseren je om in dialoog te gaan met een transgender-kandidaat: je erkent zijn/haar vaardigheden voor de vacature en je kan met de persoon een gesprek aangaan over je ongerustheid en hij/zij zal je zeker praktische oplossingen voorstellen (toiletten, aanspreking, enz.). Je bespreekt bijvoorbeeld ook hoe je hem/haar het best kunt onthalen in het team. Getuigenissen van transgenders wijzen immers op vooroordelen, stereotypes en verkeerde beeldvorming tegenover hen. Je kan er ook voor kiezen om een sensibiliseringssessie te organiseren.

Belangrijk voor de teammanager:

Transgenders zijn vaak slachtoffer van pesterijen en intimidatie. 54,1% verbergt op het werk zijn/haar geslachtsidentiteit. De meeste negatieve reacties komen van de collega's. Slechts 9,5% van de ondernemingen, die een gelijkekansen- of diversiteitsbeleid toepassen, hechten belang aan het transgenderthema. Zowel de loontrekkende transgenders als de werkgevers hebben onvoldoende informatie over hun rechten en plichten.

tip Deze studie gaat dieper in op het thema.

Meer weten?

  • Het Transgender Infopunt is een neutrale, gratis en anonieme plek voor al je vragen over genderdiversiteit en het transgenderthema. Het richt zich eerder op individuen dan op ondernemingen, maar je kunt er als leidinggevende of hr-medewerker zeker ook terecht voor relevante, wetenschappelijk onderbouwde informatie rond het thema. Het TIP is trouwens ook een erkend meldpunt voor discriminatie op basis van geslacht, geslachtsverandering, genderexpressie en genderidentiteit.

  • Genres pluriels is een vereniging die het bestaan van personen met fluïde genders (transgenders, transqueers, cross-dressers, travestieten, androgynen,… ) en interseksen in de kijker zet.

© Unia • Interfederaal Gelijkekansencentrum • www.ediv.be