Mohamed, een werkzoekende, neemt telefonisch contact op over een vacante functie in je organisatie. Je antwoordt hem dat de functie al is ingenomen. Maar een vriend van Mohamed, met een "echte" Belgische naam, belt en hij krijgt te horen dat de functie nog steeds vacant is. Mohamed neemt opnieuw contact op, maar je weigert om hem in aanmerking te nemen.
Het gaat hier over direct onderscheid op basis van de nationale of etnische afstamming. Een dergelijk onderscheid is in principe verboden op grond van de Antiracismewet.
De werkgever/-geefster kan een dergelijk onderscheid tussen kandidaten rechtvaardigen, op voorwaarde dat het criterium van de nationale of etnische afstamming een wezenlijke en bepalende beroepsvereiste is voor de functie. Met de regel van de wezenlijke en bepalende beroepsvereiste moet spaarzaam worden omgesprongen en hij mag uitsluitend worden gebruikt voor beroepsvereisten die strikt noodzakelijk zijn om de desbetreffende activiteiten uit te oefenen (vooral in de reclamesector of het culturele domein, bijvoorbeeld, een specifiek profiel voor een rol).
De vraag van de klant, een discriminerende voorkeur van het personeel of van co-contractanten zijn geen wettige doelstellingen op basis waarvan de discriminatie kan worden gerechtvaardigd.
Het zou interessant kunnen zijn om jezelf de volgende vragen te stellen: waarom ben je bang om iemand van buitenlandse herkomst aan te werven? Ben je bang dat hij zich niet in het team zal kunnen integreren? Denk je dat deze medewerker voor specifieke problemen zou kunnen zorgen? Zou hij minder productief zijn? Zouden je klanten hem niet aanvaarden?
Vermijd veralgemening en kijk naar de voordelen die diversiteit voor je onderneming kan inhouden:
Actiris kan je helpen bij het opzetten van een diversiteitsbeleid in Brussel.
Fedweb biedt online informatie aan.