Je bent verantwoordelijk voor de rekrutering binnen een bedrijf en publiceert een vacature voor de functie van elektrotechnicus. Hij/zij moet bij de klanten de elektriciteit aansluiten.
Ahmet solliciteert voor de job want hij beantwoordt aan het gezochte profiel. Hij krijgt geen reactie op zijn kandidatuur. Hij verstuurt zijn sollicitatiebrief en cv nog tweemaal zonder antwoord. Hij beslist dan om een valse kandidatuur op te sturen, met exact hetzelfde profiel (vaardigheden, vorming, ervaring, …) maar met een 'Belgische' naam. Twee dagen later krijgt hij een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Tijdens het gesprek vraagt Ahmet waarom hij geen antwoord kreeg op zijn eerste sollicitaties met zijn echte naam.
Je vraagt je af of één van je selectiemedewerkers niet correct gehandeld heeft. Wat doe je?
Om deze beschuldigingen te onderzoeken vraag je meer informatie op: de profielen van de weerhouden kandidaten en van de niet-weerhouden kandidaten, redenen waarom ze niet werden weerhouden …
Als de feiten kloppen, is er een vermoeden van directe discriminatie op basis van etnische origine. Zo’n onderscheid is enkel gerechtvaardigd als het gaat om een wezenlijke en bepalende beroepsvereiste. Het betekent dat enkel mensen van een bepaalde etnische origine de functie zouden kunnen uitoefenen, maar dat geldt niet voor deze functie.
Als verantwoordelijke is het noodzakelijk om de zaak te onderzoeken en op te lossen.
Je gaat na of je selectiemedewerkers extra opleiding nodig hebben. We raden je aan om een diversiteitsbeleid op te starten om het interne beheer van je bedrijf verbeteren:
De verschillende stappen voor een gedragen diversiteitsbeleid ontdek je hier.