Je bent manager in een gemeentelijke administratie. Je rekruteert:
Omwille van de spanningen tussen de personeelsleden van verschillende overtuiging en de opmerkingen van bepaalde gebruikers beslis je om geen mensen te selecteren die zich aanbieden met een religieus symbool (hoofddoek, kruisje, keppel, enz.). Bovendien ben je van oordeel dat het op basis van het neutraliteitsbeginsel aangewezen is om in het huishoudelijk reglement van de gemeente het dragen van ieder religieus teken of teken van een overtuiging te verbieden.
Overheden kunnen zelf kunnen kiezen of ze al dan niet een verbod op het dragen van religieuze symbolen opleggen aan hun personeel. De overheidsinstanties beschikken over een beoordelingsmarge bij het vormgeven van de neutraliteit van de openbare dienst die zij op het werk willen bevorderen. Overheden kunnen altijd kiezen voor een inclusieve neutraliteit, waardoor een verbod niet verplicht opgelegd moet worden.
Het beleid van strikte neutraliteit dat een openbaar bestuur aan werknemers oplegt om te komen tot een volkomen neutrale overheidsomgeving, kan worden beschouwd als objectief gerechtvaardigd door een legitiem doel. Indien een overheidsinstelling kiest voor een algemeen verbod, ongeacht de functie die wordt uitgeoefend, dan moet dit beleid coherent en systematisch toegepast worden. Het verbod moet ook beperkt blijven tot wat strikt noodzakelijk is.
Wanneer de administratie geen impliciet of expliciet verbod voorziet op het dragen van religieuze, filosofische of politieke symbolen, dan is de weigering om een kandidaat/kandidate te selecteren, die een uiterlijk teken van overtuiging draagt, een direct onderscheid en dus mogelijk discriminerend.
Om deze discriminatie te rechtvaardigen moet de werkgever/-geefster kunnen aantonen dat het onmogelijk is om de desbetreffende functie uit te oefenen wanneer dat teken wordt gedragen. Dat kan nooit worden aangetoond; voor geen enkele van de drie functies, die worden beschreven. De weigering moet dan ook voor alle drie de functies als discriminerend worden beschouwd.
👉🏽 Meer info ? Raadpleeg de pagina over de neutraliteit van de staat in de biblioteek.
We wijzen erop dat de administratie niet verplicht is om het begrip neutraliteit exclusief te interpreteren. De gemeenten hebben de keuze. Ongeacht het door de administratie gekozen principe (inclusieve of exclusieve neutraliteit), moet de werkgever/-geefster op het moment van de aanwerving van de werknemer/-neemster uitdrukkelijk vermelden welke regels er in de gemeente gelden.
Zo hebben een aantal gemeenten gekozen voor een inclusieve neutraliteit en staan zij het dragen van tekenen van geloofs- of levensovertuiging toe voor al hun werknemers, ook die van de "front office" (vb. gemeentebestuur van Gent).
Als de gemeente kiest voor exclusieve neutraliteit (aanpassing van een algemeen reglement dat het dragen van tekenen van geloofs- of levensovertuiging verbiedt), moet zij de volgende principes naleven, die worden aanbevolen door Unia:
Advies in geval van verbod:
👉🏽 Meer info ? Raadpleeg de pagina over overlegde aanpassingen in de biblioteek.