Ga naar hoofdinhoud

Indiscrete vragen over het privéleven

Als HR-verantwoordelijke moet je een verkoper aanwerven voor een winkel die mobiele telefoons verkoopt. De directie vraagt je om tijdens de sollicitatiegesprekken telkens heel wat persoonlijke vragen te stellen over leeftijd, nationale origine, de redenen waarom kandidaten met vreemde origine in België kwamen wonen, seksuele geaardheid … Je twijfelt of je die vragen wel mag stellen. Zijn ze niet verboden door de non-discriminatie- en privacywetgeving?

 

Juridisch antwoord

Je moet de directie erop wijzen dat een werkgever geen vragen mag stellen over het privéleven van kandidaten. Deze informatie wordt beschouwd als “gevoelige persoonlijke gegevens” en is beschermd door artikel 6 van de privacywet. 

Als je persoonlijke vragen stelt over eigenschappen, die gelinkt zijn aan de beschermde criteria van de Antidiscriminatiewet, kan het vermoeden van een discriminatie ontstaan.


Advies aan de manager

Stel tijdens het sollicitatiegesprek geen vragen naar de identiteit of het privéleven van de kandidaten die geen verband hebben met de functie, behalve als de kandidaat er zelf spontaan over begint.
 
Het is aanbevolen om:

  • te focussen op de competenties van de kandidaat in functie van de behoeften van je bedrijf;
  • duidelijk te zijn over het takenpakket en de arbeidsvoorwaarden (werkuren, mogelijkheid tot flexibele uren, …);
  • je bewust te zijn van stereotypen die, zelfs onbewust, een negatieve impact kunnen hebben op het selectieproces.
 

© Unia • Interfederaal Gelijkekansencentrum • www.ediv.be