Ga naar hoofdinhoud

Taal


Taal is één van de 19 beschermde criteria uit de Belgische antidiscriminatiewetgevingUnia is bevoegd voor alle criteria, behalve voor geslacht en voor taal. Voor het criterium geslacht is het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen bevoegd. Voor het criterium taal werd er (nog) geen officiële instantie aangeduid.

🚩 In sommige situaties kan Unia bevoegd zijn omdat het indirect gaat over een raciaal criterium. Ontdek in deze situatie in welke gevallen Unia toch bevoegd kan zijn

Taal op de werkvloer

In de arbeidscontext speelt taal vaak een belangrijke rol. Ben je zelf op zoek naar hoe je best om gaat met de uitdagingen die taalverschillen met zich mee brengen? Raadpleeg dan zeker één van onderstaande informatiebronnen:

💡

In de databank "Inspirerende voorbeelden" vind je 7 situaties terug waarin taal een belangrijke rol speelt. Elke situatie werd juridisch geanalyseerd en voorzien van een advies aan de manager. Selecteer in de filter het criterium 'taal' om snel de 7 situaties terug te vinden.

📖

Ontdek hoe je (taal)drempels weg werkt in het aanwervingsproces aan de hand van de tips en tools uit eDiv's "Gids naar meer inclusie - Divers talent aanwerven"

🛠

In de database "Handige tools" vind je diverse instrumenten waarmee je het taalbeleid binnen je onderneming vorm kan geven.

Wist je dat...?

  • ... in Europa het CEFR (Common European Framework of Reference for Languages: Learning, Teaching, Assessment) wordt gebruikt om de taalkennis of het taalniveau te definiëren. Het CEFR beschrijft 6 niveaus: van beginner A1, A2, A2+, B1, B1+, B2, B2+, C1 tot moedertaalspreker C2. Niveau B is erg breed en kan 300 uur les omvatten. Het verschil tussen een B1 en een B2+ is dus groot.
  • ... het Huis van het Nederlands een niveaubepaling kan doen. Ze bieden ook informatie over toegankelijke taal op het werk en kunnen analyseren of documenten in toegankelijke taal opgesteld zijn, o.a. voor nieuwkomers.
  • ... er online heel wat interessante oefeningmogelijkheden, woordwijzers en online grammaticatoepassingen bestaan waarmee je je werknemers kunt stimuleren?
    • Ontdek hier de lijst met online leermogelijkheden die Taalunieversum.org voor je samenstelde.
    • Voor personeel uit de horecasector bestaat eEurocateringeen gratis website die honderden oefeningen in 11 talen aanbiedt.
    • NedBox is een website waar je online je Nederlands kan oefenen.
  • ... FACT is een applicatie voor smartphones die door middel van beeld, geschreven taal en uitspraak kan vertalen tussen Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Dari, Pashtu, Roemeens en Pools. Het kan ook ingezet worden als oefeninstrument. De app is ontwikkeld om de communicatie op de werkvloer met een verschillende moedertaal eenvoudiger te maken. Naast basiswoordenschat (met aandacht voor veiligheid, oa ook rond COVID 19), richt de app zich voornamelijk op woorden uit de land- en tuinbouw en de metaalsector.



Gerelateerde artikelen

Meest gelezen artikelen

Samenvatting Module Wet: Antidiscriminatiewetgeving

meer zien
© Unia • Interfederaal Gelijkekansencentrum • www.ediv.be