Disciplinaire sancties zijn een middel om op te treden tegen discriminatie zonder onmiddellijk naar de zwaarste sanctie (een ontslag) te moeten overgaan. Je moet daarbij een aantal voorwaarden naleven. Win hierover best op voorhand gespecialiseerd advies in.
We vestigen hier alvast je aandacht op enkele basisprincipes:
Met een non-discriminatieclausule heb je een juridisch bindend instrument in handen om gepast te reageren bij discriminatie door werknemers, klanten, leveranciers of andere contractpartijen.
Het wettelijke discriminatieverbod in arbeidsbetrekkingen of bij het aanbieden van goederen of diensten is enkel toepasselijk op de werkgever of de dienstverlener omdat zij zich bevinden in een juridische of feitelijke machtspositie om te kunnen discrimineren. Tussen werknemers of particulieren onderling geldt alleen het wettelijke verbod op pesterijen of intimidatie omwille van beschermde persoonskenmerken (origine, leeftijd, handicap, seksuele oriëntatie, geloof of levensbeschouwing...).
Dus wat doe je als onderneming met discriminerend gedag tussen werknemers onderling? Of met discriminerende vragen die je klanten je voor leggen? Of met een discriminerende houding van een onderaannemer? Een duidelijke non-discriminatieclausule geeft je de mogelijkheid om op contractuele wijze het wettelijk discriminatieverbod uit te breiden. Zo anticipeer je op problemen die zich kunnen voordoen en maak je preventief werk van een discriminatievrije werkomgeving.
Afhankelijk van de context en de doelstelling die je wilt bereiken, kan je kiezen tussen:
👉🏻 een clausule in het arbeidsreglement: zo kan je de relaties op de werkvloer binnen de eigen onderneming regelen
👉🏽 een clausule in de algemene contractvoorwaarden: om racisme en discriminatie uit te sluiten in contractuele samenwerkingsvormen met klanten of andere ondernemingen, zoals bijvoorbeeld in de algemene contractvoorwaarden tussen dienstenchequesbedrijven en hun klanten of tussen een uitzendkantoor en de opdrachtgever.
👉🏿 een clausule in de bestekvoorwaarden en contracten voor (openbare) aanbestedingen: om remediërend of desnoods sanctionerend op te kunnen treden bij discriminatie en concrete engagementen te vragen van de (overheids)leveranciers en hun onderaannemers om discriminatie te voorkomen in het kader van een (overheids)opdracht.
Je kunt het schema van de module Wet downloaden en verspreiden. De pdf is toegankelijk voor screenreaders.
Klik hier voor een geschreven uitleg bij het schema.